אוכל נגיש חגים נגישים מימונה מתכון נגיש

מופלטות; שני מתכונים מסורתיים להכנת מופלטות

עם צאת חג הפסח ערכו יהודי מרוקו שולחן עמוס כל טוב: דברי מתיקה, עוגות, ריבות בית, חמאה, דבש, שיבולים ירוקות, צלחת ועליה קמח, פול, תמרים ומטבע כסף ודג חי, כסמל לשפע ופריון.
מופלטה - תרבחו ותסעדו
מופלטה – תרבחו ותסעדו

יש המגישים את המופלטה בצלחת עם מזלג וסכין, ויש המעדיפים הדרך המרוקאית – אכילה בידיים. זו מיומנות קלה, פשוט קורעים את המופלטה טובלים בחמאה והדבש ונהנים. ואפשרות נוספת היא למרוח את החמאה והדבש ולגלגל את המופלטה לשם כך, נוצרו החורים האקראיים בעת ההכנה, להעביר את החמאה והדבש בין השכבות…

רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’נגישות-נט' ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר'.

█ מתכון ראשון להכנת המופלטות

המצרכים לבצק:
• 1 ק"ג קמח
• 50 גרם שמרים
• 3 כוסות מים פושרים
• 1/4 כוס שמן

למריחה:
• חמאה
• דבש
• 1/4 כפית מלח

הכנת מופלטה שלב 1
הכנת מופלטה שלב 1, מדגימה מלכת המטבח המרוקאי נינט ארגמן, צילום; מתוך יוטיוב

אופן ההכנה:
שמים קמח בקערה גדולה. יוצרים גומה בקמח ומכניסים לתוכה מים, שמרים מומסים, קורט מלח ורבע כוס שמן. לשים את הבצק עד הוא הופך לרך וגמיש.

משמנים משטח שיש גדול, מחלקים את הבצק ל-30-40 כדורים קטנים ומניחים על המשטח המשומן ל-30 דקות. מכסים במגבת כדי שהבצק יתפח.

לאחר התפיחה מכינים מחבת בעלת תחתית עבה ומניחים על אש נמוכה. מחממים היטב את המחבת ולאחר מכן מתחילים לרדד את הבצק בידיים טבולות בשמן על משטח שיש משומן, עד שנוצר עלה עגול ודק, אותו מניחים על המחבת ללא שמן ומטגנים מצד אחד בלבד.

הופכים את עלה הבצק ומניחים עלה נוסף על הצד המטוגן. כך ממשיכים עד שמתקבלת כמות נכבדת של עלים מטוגנים.
מעבירים לצלחת ומכסים במפית על מנת של יתייבשו. כל סועד מפריד לעצמו עלה ומורח עליה חמאה או דבש.

הכנת מופלטה שלב 2, מדגימה מלכת המטבח המרוקאי נינט ארגמן, צילום; מתוך יוטיוב
הכנת מופלטה שלב 2, מדגימה מלכת המטבח המרוקאי נינט ארגמן, צילום; מתוך יוטיוב

█ מתכון שני להכנת המופלטות

המצרכים:

• חצי ק"ג קמח
• 25 גר’ שמרים טריים או שמרית
• 1 וחצי כוסות מים
• קורט מלח
• 3 כפות שמן

אופן ההכנה:
שמים את הקמח בקערה יוצרים גומה ומניחים בתוכה את כל החומרים (אם משתמשים בשמרים טריים ממסים אותם בחצי כוס מים פושרים עד שיתססו), מערבבים יחד לבצק רך וחלק ומשהים להתפחה.

קורצים מן הבצק כ-20 עגולים ומניחים אותם על משטח משומן מכסים ומתפיחים שוב.

הכנת מופלטה שלב 3, מדגימה מלכת המטבח המרוקאי נינט ארגמן, צילום; מתוך יוטיוב
הכנת מופלטה שלב 3, מדגימה מלכת המטבח המרוקאי נינט ארגמן, צילום; מתוך יוטיוב

מחממים מחבת כבדה, לא משומנת, משמנים את משטח העבודה ואת הידיים, נעזרים בתחילה במערוך ולאחר מכן בעזרת הידיים מותחים את הבצק ככל שניתן לעלה עגול ודק (זהירות, לבל יקרע).

הטיגון:
מניחים עלה מופלטה במחבת ומטגנים עד שהמופלטה מתנתקת מדפנות המחבת, הופכים לצד שני ועל הצד המוכן מניחים מופלטה נוספת. שוב הופכים ומוסיפים מופלטה חדשה, כך עד לסיום כל המופלטות.

מגישים את המגדל של המופלטות חמות בתוספת עוד קלוריות נכבדות כמו דבש, ריבות וחמאה.

█ טיפים להגשת וצורת אכילת המופלטה:

הכנת מופלטה שלב 4, מדגימה מלכת המטבח המרוקאי נינט ארגמן, צילום; מתוך יוטיוב
הכנת מופלטה שלב 4, מדגימה מלכת המטבח המרוקאי נינט ארגמן, צילום; מתוך יוטיוב

יש המגישים את המופלטה בצלחת עם מזלג וסכין, ויש המעדיפים הדרך המרוקאית – אכילה בידיים. זו מיומנות קלה, פשוט קורעים את המופלטה טובלים בחמאה והדבש ונהנים. ואפשרות נוספת היא למרוח את החמאה והדבש ולגלגל את המופלטה לשם כך, נוצרו החורים האקראיים בעת ההכנה, להעביר את החמאה והדבש בין השכבות…

בליל המימונה, תמצאו מופלטה בכל צורה אפשרית. רצוי למרוח כמות נדיבה ביותר של חמאה ומזיגת דבש נדיבה לא פחות. המופלטה חייבת להיות חמה בטמפרטורה מספקת להמס חמאה אך לא יותר.

הכנתם יותר מדי מופלטות? אפשר לאכול למחרת, קרעו לקרעים לא סימטריים את דפי המופלטה, הניחו כמה גושי חמאה קטנים בתוך הצלחת וחממו מספר שניות במיקרוגל מזגו דבש ואכלו בהנאה.

מצאתם טעות בכתבה, זה לא נגיש! תלחצו כאן ספרו לנו ונעשה הכל כדי לתקן.

דילוג לתוכן