וידאו נגיש חדשות נגישות-נט משפט נגיש קהילה נגישה

יונית אפרתי; שינוי ביחס החברתי לבעלי מוגבלויות

מנהלת תחום שילוב בקהילה בנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, הגב' יונית אפרתי; בתחום 'הכשרות המשפטית' עדיין יש לנו דרך ארוכה, וזה לא מקרי – יש בכך השתקפות של היחס החברתי כלפי אנשים עם מוגבלות בישראל באופן כללי. החברה הישראלית מאוד פטרונית כלפי אנשים עם מוגבלות... בשנים האחרונות, הצלחנו להתחיל לשנות את היחס החברתי כלפי אנשים עם מוגבלות בישראל...".
יונית אפרתי מנהלת תחום שילוב בקהילה בנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות
יונית אפרתי מנהלת תחום שילוב בקהילה בנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות

"התחום 'הכשרות המשפטית' עדיין יש לנו דרך ארוכה, וזה לא מקרי – יש בכך השתקפות של היחס החברתי כלפי אנשים עם מוגבלות בישראל באופן כללי" – כך קבעה אתמול (רביעי, י"ז באייר, ה’תשע"ו), מנהלת תחום שילוב בקהילה ב'נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות', הגב' יונית אפרתי, בכנס שנערך באוניברסיטת בר אילן, בנושא; 'כשרות משפטית ואפוטרופסות'. 

רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל נגישות-נט' ב’פייסבוקאו ב’טוויטר'

הכנס, הוא תוצר של שותפות בין משרד המשפטים – האגף לסיוע משפטי ו-האפוטרופוס הכללי לבין מערך הקליניקות בפקולטה למשפטים של אוניברסיטת בר אילן. לדבריה של יונית אפרתי, מנהלת תחום שילוב בקהילה בנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות; "כאשר מדינת ישראל (בשנת 2012) אישררה את אמנת האו"ם בדבר זכויותיהם של אנשים עם מוגבלות, היה ברור שיש לנו אתגר גדול בתחום 'הכשרות המשפטית', יותר משאר הנושאים המופיעים באמנה. ישנם נושאים ב'אמנת האו"ם' בהם אנו מתקדמים יחסית, כמו; חקיקת נגישות, בריאות ושיקום, ובתחומים אחרים כמו בתעסוקה נעשו בשנים האחרונות פעולות רבות.

אולם, בתחום 'הכשרות המשפטית' עדיין יש לנו דרך ארוכה, וזה לא מקרי – יש בכך השתקפות של היחס החברתי כלפי אנשים עם מוגבלות בישראל באופן כללי. החברה הישראלית מאוד פטרונית כלפי אנשים עם מוגבלות. במשך שנים כל המערכות, אנשי מקצוע, משפטנים, אנשי רווחה, משפחות וכולם מתוך הכוונות הטובות ביותר, פועלים כדי להגן על אנשים עם מוגבלות.

התפיסה החברתית המוטמעת בנו, כמעט מלידה, היא שאנשים עם מוגבלות הם "מסכנים", שצריך לעזור להם ולשמור עליהם כדי שלא ייפגעו. המשמעות היא, כי הרבה פעמים איננו רואים 'אנשים עם מוגבלות' כ-בני אדם שווים. אנחנו סוגרים אותם במוסדות, כי שם "נשמור עליהם טוב", אנחנו שמים אותם ב'מפעלים מוגנים', כי; "הם לא יכולים", אנחנו מגנים עליהם, ולפעמים גם על עצמנו, כי יותר נוח לנו כאשר האדם מטופל במוסד ונמצא בהשגחה.

קשה לנו לתת אמון ולסמוך, קשה לנו לשחרר ולאפשר גם לטעות, קשה לנו לחשוב על דרכים לתת את התמיכה שהאדם צריך, כדי לחיות חיים מלאים, ואנו מעדיפים לקבל עבורו את ההחלטות.

בשנים האחרונות, הצלחנו להתחיל לשנות את היחס החברתי כלפי אנשים עם מוגבלות בישראל, הצלחנו ליצור שינוי בתפיסה של הצורך ב'הנגשה' והצלחנו להביא את האדם ואת הקול שלו יותר ויותר אל מרכז הבמה.

התיקון של 'חוק הכשרות המשפטית' הוא חלק ממגמה הזו, והוא תוצר של עבודה משותפת של האנשים שזו מציאות חייהם, וכל הגופים העוסקים בדבר. זהו שינוי משמעותי מאד עבור אנשים עם מוגבלות, הנותן אלטרנטיבות המאפשרות קבלת החלטות על חייהם בעצמם, על פי רצונם, בהינתן התמיכה הנדרשת לאלו הזקוקים לכך". סיכמה יונית אפרתי, מנהלת תחום שילוב בקהילה ב'נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות'.

מצאתם טעות בכתבה, זה לא נגיש! לחצו כאן ספרו לנו ונעשה הכל כדי לתקן.

About the author

משה נעים

עורך ואחראי האתר. משה נעים, יליד שנת 1953, נולד ב'מעברת אגרו-בנק' בעיר חדרה. בילדותו חלה ב'מחלת הפוליו' ברגלו. החל בגיל 16 ככתב ומפיק ושדר בתכנית הספורט "שירים ושערים" שירת שירות מלא בצה"ל, כתב בעיתונות הארצית כפרילנסר ("במחנה", "דבר", "על המשמר", "חדשות הספורט", "עיתון חדשות", "הארץ", "ידיעות אחרונות") כתב וערך בעיתונים שונים ומקומיים.
משה נעים, הוא עורכו הראשון של העיתון המקומי 'כאן נעים' בעיר חדרה ואתר האינטרנט הארצי – מקומי; 'kan-naim.co.il'. העיתון המודפס, נוסד באפריל שנת 1976 ואחר-כך בספטמבר שנת 1992, נוסד עיתון האינטרנט של כל המדינה והועלה לרשת כיום שמו כאן | ישראל (http://kanisrael.co.il).

Add Comment

Click here to post a comment

דילוג לתוכן