ועדת שרים לתיקוני חקיקה אישרה באמצע השבוע שחלף (שלישי, י’ אלול תשע"ו) את הצעותיו של שר האוצר מר משה כחלון לצמצום פערים חברתיים במסגרת התכנית הכלכלית בהן בין היתר הצעת החוק שאושרו שיביאו לשיפור מצבם הכלכלי של זכאי קצבת נכות, להרחבת קצבת השלמת הכנסה לקשישים והגדלת תוספת הוותק בקצבאות הזקנה.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’נגישות-נט'ב’פייסבוק' או ב’טוויטר'
שיפור מצבם הכלכלי של זכאי קצבת נכות
במסגרת התקציב לשנים 2017-2018, הוקצו 300 מיליוני ש"ח לטובת אוכלוסיית ’זכאי קצבת נכות כללית’. על פי החלטת הממשלה, צוות בראשות מנכ"ל הביטוח הלאומי, פרופסור שלמה מור יוסף ובהשתתפות נציגי אגף תקציבים במשרד האוצר גיבש, לאחר התייעצות עם ארגוני הנכים השונים, מספר צעדים בתחום קצבת הנכות הכללית, שמטרתם להגדיל את הכנסתם של נכים קשים שאינם יכולים לעבוד ולהשתכר מחד, ומנגד לעודד השתלבות ב'שוק התעסוקה של נכים בעלי כושר עבודה' על מנת להגדיל את יכולת ההשתכרות שלהם.
▼ ואלה הצעדים;
א. הגדלת הקצבה לנכים קשים – על ידי הרחבה ומתן קצבה חודשית נוספת לכלל הנכים בעלי 100% אי כושר לעבודה על פי
הפירוט הבא;
★ רמה א’; תוספת קצבה חודשית נוספת של 150 ₪ לקצבה. כיום אינם מקבלים.
★ רמה ב’; קצבה חודשית נוספת בסכום של 350 ₪ במקום 250 – 300 ₪ כיום.
★ רמה ג’; קצבה חודשית נוספת בסכום של 450 ₪ במקום 372 ₪ כיום.
העלאה זו, תביא לכך שגובה קצבת הנכות לנכים קשים תנוע בין 2,500 – 2,800 ש"ח בחודש.
ב. סיוע ועידוד לנכים המעוניינים להשתלב בשוק העבודה – במטרה להסיר חסמים ותמריצים שליליים שפגעו ברצונם של הנכים להשתלב בעבודה הוחלט על שורה של תיקונים, ביניהם;
מתן אפשרות להגדיל השכר מעבודה מבלי לפגוע בקצבה, כך שסכום הקצבה יחד עם השכר יהיה בגובה שכר המינימום לפחות (כ-5000 שקלים).
ביטול המונח "קצבת עידוד" בחוק הביטוח הלאומי, כך שקצבת העידוד תהפוך להיות חלק מקצבת הנכות. בהתאם, תבוטל הבדיקה מחדש של כושר ההשתכרות למי שהשתלב בעבודה והפסיק אותה כעבור תקופה. נכים שיחלו לעבוד אולם, הדיווח על שכרם יגיע בשיהוי לביטוח הלאומי לא יחויבו בהחזר הפרשים.
אפשרות לקבל קצבת נכות במקביל לקבלת דמי מחלה.
▼ ביטוח לאומי – להלן הצעדים המרכזיים;
הרחבת קצבת השלמת הכנסה לקשישים –במסגרת תקציב 2018-2017, תינתן תוספת לקצבת השלמת הכנסה לקשישים, המיועדת לקשישים עם הכנסה נמוכה במיוחד. סכומי התוספת נעים בין 100 ש"ח לחודש ל-320 ש"ח לחודש. זאת, לאחר שבתקציב 2016 ניתנה תוספת של כ-600 מיליוני ש"ח לקצבה זו.
שינוי אופן חישוב תוספת הוותק – כיום 'חוק הביטוח הלאומי' קובע, כי מי שהיה מבוטח יותר מעשר שנים לפני המועד בו התחיל לקבל קצבת זקנה, זכאי לתוספת ותק לקצבה בשיעור של 2% מגובהה בעד כל שנת ביטוח. תוספת הוותק המקסימלית עומדת על 50% מהקצבה הבסיסית.
ההצעה שאושרה תביא לכך, שתוספת הוותק תתחיל להיספר החל מהשנה הראשונה שבגינה שולמו דמי ביטוח, בהדרגה, באופן הבא;
■ בשנת 2017, תשתלם תוספת הוותק לעובד שהיה מבוטח יותר מתשע שנים.
■ בשנת 2018, תשתלם תוספת הוותק לעובד שהיה מבוטח יותר משמונה שנים.
■ בשנת 2019, תשתלם תוספת הוותק לעובד שהיה מבוטח יותר מארבע שנים.
■ בשנת 2020, תשתלם תוספת הוותק החל משנת הביטוח הראשונה.
■ הגדלת הדיסרירגד מעבודה – הגדלת יכולת ההשתכרות של קשישים עובדים בכ- 300 ₪ טרם התחלת קיזוז הקצבה.
צעדים אלה באים בנוסף להגדלת קצבאות עבור ’ניצולי השואה’ שאושרה בשבוע שעבר. תוספת התקציב המוקצה לכלל הצעדים היא מעל 1.5 מיליארד ₪.
■ מצאתם טעות בכתבה, זה לא נגיש! לחצו כאן ספרו לנו ונעשה הכל כדי לתקן.
Add Comment