חדשות נגישות-נט

אי הנגשת בית ספר כחוק, גרר פיצויים בסך 60,000 ₪ לתלמידה

בית המשפט, הורה ל'מועצה המקומית משהד' בנוסף לבנות 'פיר מעלית' על אף שהתלמידה המתניידת בכסא גלגלים, כבר סיימה את לימודיה בבית הספר בעקבות תביעה שהגישה 'נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות' בשמה של התלמידה ◄נציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים, מר אברמי טורם; "לא נהסס ונמשיך לפעול בכל הכלים שברשותנו עד למיגור התופעה והגעה למצב שכל 'ילד עם מוגבלות' יזכה ל'הנגשות' בהתאם לחוק ולתקנות".
אברמי טורם נציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים, ברקע: תלמידת בית ספר נכה בכיסא גלגלים מחייכת בחצר בית ספר, הדמייה | עיבוד צילום: שולי סונגו ©
אברמי טורם

עוד הישג מרשים של 'נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים'; פיצויים בסך של 60 אלף שקלים, פסקה כבוד השופטת אפרת רבהון, מבית משפט השלום בעיר נצרת, שקיבל את התביעה שהגישה 'נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות' בשמה של תלמידה בת 13 (כיום) המתניידת ב-כיסא גלגלים והורה ל'מועצה המקומית משהד' לאחר שלא פעלה להנגשת בית הספר בו למדה, זאת למרות צווים ומכתבי התראה שנשלחו בעניין מנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, צו נגישות, שהוצא בנושא ושיחות מרובות שקיימו אנשי הנציבות עם הגורמים במועצה המקומית.

■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל נגישות-נטב’פייסבוק' או ב’טוויטר'.

כב' השופטת רבהון, מציינת בפסק דין שניתן בשבוע שעבר (ט' טבת, תשפ"א) כי עניינה של התביעה בילדה א', המתניידת באמצעות 'כסא גלגלים' ומקבלת 'גמלת ילד נכה' מטעם המוסד לביטוח לאומי.

הילדה למדה בבית הספר היסודי בתחומי 'המועצה המקומית משהד' (مشهد) שבצפון הארץ, אולם נתקלה בקשיים עצוּמים להתנייד ולהתנהל בתחומו מאחר ולא הייתה קיימת בו 'נגישות' עבור אנשים עם מוגבלות.

במסגרת התביעה, עליה מדווח כתב נגישות-נט, שהוגשה על ידי 'נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות' נטען, כי במהלך 6 השנים בהן למדה א' בבית הספר – הֵפֵרָה המועצה המקומית משהד את חובתה לטפל בליקויי הנגישות בבית הספר, על אף התרעות חוזרות ונשנות שניתנו לה.

בין היתר, הפרה את החובה להתקנת מעלית, להקמת שירותי נכים תקינים, ל-הסדרת מקום חניה ול-הסדרת הנגישות לאזורים חיוניים במבנה בית הספר –  כך שזכויותיה של התלמידה נפגעו באופן ממשי.

דובר היחידות המקצועיות של אגף דוברות הסברה ותקשורת | משרד המשפטים, מר יובל גורן, מסרה לפורטל 'כתב נגישות-נט’ כי בית המשפט, קיבל את התביעה ופסק פיצויים בסך 60,000 ₪ לילדה אותם תשלם מועצה מקומית משהד, בנוסף לתשלום 5,000 ₪, שְׂכַר טִרְחָה והוצאות משפט.

בנוסף, בפסק דין חלקי שניתן בהסכמה לפני כחודש וחצי בנושא; הנגשת בית הספר, חייב בית המשפט את המועצה המקומית משהד לבנות פיר מעלית בבית הספר ולהתקין מעלית בתוך זמן סביר מקבלת בקשה מתלמיד עם מוגבלות שיזקק לה.

אי הנגשת בית ספר; "אנו פועלים נגד עשרות רשויות מקומיות לקדם את ה'הנגשה' בבתי הספר".

כבוד השופטת אפרת רבהון, מבית משפט השלום בעיר נצרת | עיבוד צילום: שולי סונגו ©
כב' השופטת אפרת רבהון

זאת, לאחר שהמועצה המקומית, נאותה לבצע פעולות הנגשה בבית הספר בשל הגשת התביעה וכל שאר ליקויי הנגישות – למעט פיר מעלית ומעלית – תוּקנו.

יצוין, כי התלמידה אשר בשמה הוגשה התביעה, כבר סיימה את לימודיה בבית הספר האמוּר ועברה ללמוד ב-חטיבת הביניים.

את הנציבות, ייצג בתביעה עורך הדין דר' יועד הלברסברג.

נציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים, מר אברמי טורם; "המצב בו ילדה לומדת בבית ספר שאינו מונגש לה במשך שנים הוא מצב בלתי נסבל המהווה גם הפרה בוטה של החוק.

לצערי הרב, אנו עדין נתקלים במקרים שכאלה ברשויות שבהם ההנגשה מתנהלת לעתים בעצלתיים, תוך פגיעה חמוּרה בילד.

בדומה לתביעה שהגשנו נגד המועצה המקומית משהד, אנו פועלים נגד עשרות רשויות מקומיות לקדם את ה'הנגשה' ב-בתי הספר.

לא נהסס ונמשיך לפעול בכל הכלים שברשותנו עד למיגור התופעה והגעה למצב שכל 'ילד עם מוגבלות' יזכה ל'הנגשות' בהתאם לחוק ולתקנות, כך שהוא והוריו, יוכלו להיות חלק אינטגרלי מהחברה עם יתר חבריו התלמידים".  סיכם נציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות מר טורם.

◄ אל; פסק הדין המלא – אי הנגשת בית ספר.

◄ אל; פסק הדין החלקי, העוסק בהנחיות בנושא; 'הנגישות העתידית ב-בית הספר'.

About the author

משה נעים

עורך ואחראי האתר. משה נעים, יליד שנת 1953, נולד ב'מעברת אגרו-בנק' בעיר חדרה. בילדותו חלה ב'מחלת הפוליו' ברגלו. החל בגיל 16 ככתב ומפיק ושדר בתכנית הספורט "שירים ושערים" שירת שירות מלא בצה"ל, כתב בעיתונות הארצית כפרילנסר ("במחנה", "דבר", "על המשמר", "חדשות הספורט", "עיתון חדשות", "הארץ", "ידיעות אחרונות") כתב וערך בעיתונים שונים ומקומיים.
משה נעים, הוא עורכו הראשון של העיתון המקומי 'כאן נעים' בעיר חדרה ואתר האינטרנט הארצי – מקומי; 'kan-naim.co.il'. העיתון המודפס, נוסד באפריל שנת 1976 ואחר-כך בספטמבר שנת 1992, נוסד עיתון האינטרנט של כל המדינה והועלה לרשת כיום שמו כאן | ישראל (http://kanisrael.co.il).

דילוג לתוכן