
חג החלב הלבן כך ניתן לכנות כיום את חג השבועות, בגלל אכילת החלב ומוצריו, וכמובן פירות וירקות. חלב, מהווה מקור חשוב לתזונה האנושית, כבר אלפי שנים. ממצאים ארכאולוגיים ואנתרופולוגיים, מעידים, כי שתיית חלב, נפוצה בכל העולם ולא רק בתרבות המערבית. לפרופסור יהודה שיינפלד ועמיתו פרופסור ראובן צימליכמן, מן המכון לאיכות ברפואה של ההסתדרות הרפואית בישראל, יש מלבד הידע העשיר גם דעה מגובשת על השפעת החלב ומוצריו על בריאותנו.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’נגישות-נט' ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר'..
█ חלב בהמלצות תזונתיות;
חלב ומוצריו מופיעים בהמלצות לתזונה נכונה של כל ארגוני הבריאות המובילים בעולם, ובהמלצות הרשמיות של משרדי הבריאות ובכללם משרד הבריאות הישראלי. על פי ההמלצות התזונתיות רצוי לשלב בתפריט היומי מוצרי חלב דל שומן .
מוצרי חלב מכילים רכיבים תזונתיים חיוניים כמו חלבון באיכות גבוהה, סידן, מגנזיום, אבץ, ויטמין A וויטמינים מקבוצה B (כמו ויטמין 12B). מדובר ברכיבים חיוניים חשובים לשמירה על הבריאות. גוף האדם אינו יודע לייצר אותם וצריך לקבלם ממזון.
סקרי תזונה מהארץ ומהעולם, מראים, כי חלב ומוצריו, הנם הספק העיקרי של סידן בתפריט היומי בייחוד של ילדים .
█ חלב ובריאות העצם;
בשנת 2014 הוציא האיגוד הישראלי לרפואת ילדים נייר עמדה לפיו חלב פרה ומוצריו הם מקור עיקרי לסידן בתזונת; תינוקות, ילדים ומתבגרים וכי מומלץ לכלול מוצרי חלב פרה בתזונת ילדים כחלק מתזונה מאוזנת ובריאה, לשמירה על עצמות ו-שיניים בריאות.
במחקרים נמצאה השפעה חיובית של צריכת סידן ממוצרי חלב על בריאות העצמות. מחקר ישראלי, שנערך בבית החולים אסף הרופא בראשות פרופסור יצחק כץ, מראה, כי הימנעות מחלב ומוצריו לאורך זמן עלולה לפגוע בבריאות העצם.
המחקר, מצא, כי צעירים שלא צרכו מוצרי חלב תקופות ארוכות בשל אלרגיה ל-חלבון החלב, סובלים מצריכת סידן נמוכה, מצפיפות עצם נמוכה בבגרות, משיא מסת עצם נמוך יותר ומסיכון מוגבר ל-אוסטיאופורוזיס, יחסית לצרכני חלב.

הקרן הלאומית לאוסטאופורוזיס פרסמה בתחילת שנת 2016 , נייר עמדה, העוסק בהשפעת אורח חיים על בריאות העצם. הנייר, סרק את כל המחקרים העדכניים בנושא, לפי הנייר ההוכחות החזקות ביותר להשפעה חיובית של אורח חיים על השגת שיא מסת עצם הן של צריכת סידן ופעילות גופנית בייחוד בילדות המאוחרת ו-טרום תחילת ההתבגרות המינית. הוכחות טובות קיימות גם עבור צריכה של ויטמין D ומוצרי חלב. לפי הנייר מוצרי חלב, הם המשפיעים ביותר מבין המזונות על צפיפות העצם.
אחריהם בדרגת הוכחה נמצאים; החלבון, סיבים, ירקות ופירות ובסוף הרשימה; רכיבי תזונה אחרים שהם לא סידן וויטמיןD.
█ חלב ומחלות כרוניות;
מעבר להשפעה על בריאות העצם, מחקרים, חשפו, כי לצריכה של מוצרי חלב עשויים להיות מגוון יתרונות תזונתיים ובריאותיים ביניהם; שמירה על משקל גוף תקין, סיכון נמוך יותר לתחלואה בסוכרת מסוג 2, לתסמונת מטבולית, מחלות לב וכלי דם , יתר לחץ דם , הפחתת הסיכון לסרטן המעי הגס ו-חלחולת.
מתוך ההמלצות התזונתיות למניעת מחלות קרדיווסקולריות של עמותת עתיד והאיגוד הקרדיולוגי בישראל; מוצרי חלב עשירים במינרלים (סידן, אשלגן ומגנזיום), חלבון (קזאין ומי גבינה) וויטמינים (ריבופלאבין B12), חלקם לפחות הוכחו כמונעים או קשורים למניעת מחלות קרדיוואסקולריות (מחלות לב וכלי דם) .
נראה, כי לא רק שחומצות השומן הרוויות במוצרי החלב אינן קשורות לסיכון קרדיווסקולרי מוגבר, אלא שההרכב המיוחד, עשוי אף להפחית את הסיכון .לאור הקשר במחקרי תצפית בין שתיית חלב ומוצריו לבין סיכון מופחת לתחלואה קרדיווסקולרית, מומלץ, לשקול לצרוך מוצרי חלב, כחלק מתזונה מאוזנת למניעת מחלות קרדיווסקולריות.
█ חלב לא מגביר, יצור ליחה;
קיימת דעה, חסרת בסיס מדעי, כי מוצרי חלב מגבירים ייצור ריר במערכת הנשימה ומחמירים דלקות דרכי הנשימה ודלקות אוזניים. אין כל הוכחה מדעית לקשר בין צריכת חלב ומוצריו למחלות דרכי הנשימה העליונות (נזלת, דלקות אוזניים ו-אסטמה).

בנייר העמדה של האיגוד הישראלי לרפואה נקבע כי לתופעות להלן אין קשר לצריכת חלב פרה ומוצריו ואין סיבה להפסיק או להפחית את השימוש בהם: דלקות חוזרות של האוזן ,אסטמה, שיעול כרוני, נזלת כרונית וליחה.
█ מהי אי סבילות/רגישות ל-לקטוז?
לקטוז הוא סוכר החלב . אי-סבילות ללקטוז, מאופיינת בחוסר יכולת לעכל כמויות גדולות של לקטוז, כתוצאה ממחסור באנזים, המפרק את הלקטוז. כאשר הלקטוז אינו מתפרק ב-מעי הדק, הוא מגיע למעי הגס ושם עובר פירוק על ידי חיידקי המעיים. תת-ספיגה או תת-עיכול של לקטוז, עלולים לגרום לתסמינים כמו; התנפחות הבטן, גזים, כאבי בטן, בחילה ושלשול. תסמינים אלה, נוצרים במערכת העיכול בלבד.
השכיחות של אי סבילות ללקטוז באוכלוסייה קשה להערכה. כדי "לעשות סדר", איגדו רופאי המשפחה והחברה הישראלית לתזונה קלינית המלצות לאופני האבחנה והטיפול בנייר עמדה שפורסם בשנת 2011; חשוב להבדיל בין אי סבילות ללקטוז ובין אלרגיה לחלב, שהן שתי תופעות שונות .
אלרגיה לחלב היא תגובה חיסונית לחלבון החלב ומחייבת הימנעות מוחלטת מחלב ומוצריו; לעומת זאת, אי סבילות ללקטוז היא תגובה של מערכת העיכול לסוכר החלב, כלומר; זו לא תגובה חיסונית ולכן אפשר לצרוך מוצרי חלב בהתאמה אישית.
6 עצות שיעזרו לכם לשלב מוצרי חלב בתפריט היומי;
■ להיבדק; כאבי בטן תכופים, נפיחות, גזים ושלשולים הם תסמינים של אי-סבילות ללקטוז, אבל גם לבעיות אחרות במערכת העיכול, לכן חשוב להתייעץ על כך עם הרופא ולהיבדק, כדי לקבוע אבחנה נכונה.
■ התאמה אישית; המחסור בלקטוז שונה מאדם לאדם, וכך שונה גם התאמתם של מוצרי החלב והכמות הנצרכת מאדם לאדם.

■ לבחור נכון; מומלץ לבחור מתוך מוצרי החלב את אלה שמכילים פחות לקטוז, כמו חלב דל לקטוז, גבינות קשות, קוטג ועוד.
■ לא לבד; נסו לשלב את מוצרי החלב כחלק מארוחה .אכילת תערובת של מזונות גורמת לשחרור איטי של הלקטוז, מה שמקל על עיכולו במערכת העיכול.
■ התחילו בקטן; על מנת לבחון את רמת הסבילות ללקטוז התחילו לצרוך כמויות קטנות של חלב ומוצריו, ואחר כך הגדילו בהדרגה את הכמות .
■ השלימו את האנזים החסר; לפני אכילת מוצרי חלב ניתן להיעזר בתוספת לקטוז בנוזל או בטבליות.
כאמור, על פי ההמלצות התזונתיות רצוי לשלב בתפריט היומי מוצרי חלב דלי שומן.
לקראת חג שבועות, כדאי לבחור בתבונה מהמגוון הגדול של מוצרי החלב הקיים; סלט, פשטידה, מאפים ועוגות, העדיפו גבינות רזות יותר . במתכונים רבים לעוגות ופשטידות, ניתן להמיר את הגבינות השמנות ב-גבינות עד 5% שומן, את השמנת החמוצה ביוגורט, להפחית את כמות השמנת המתוקה והחמאה,ועדיין ליהנות מן הטעם הנפלא.
לסיום ממליצים פרופסור יהודה שיינפלד ועמיתו פרופסור ראובן צימליכמן; "איכלו מאוזן ובעיקר מגוון מכל קבוצות המזון, בחרו נכון מתוך כל קבוצה, נהלו אורח חיים בריא".
חג שמח.
■ מצאתם טעות בכתבה, זה לא נגיש! לחצו כאן ספרו לנו ונעשה הכל כדי לתקן.
Add Comment